Actuele informatie over faillissementen en surseances

Hardleers KPMG krijgt weer tik van de rechter

Door:
Henk Hanssen
  |  5 februari 2020
KPMG moet alle controledossiers over het faillissement van papiergroothandel PaperlinX aan de curatoren overdragen. Dit heeft de accountantskamer van de rechtbank Amsterdam bepaald na een kort geding dat door de curatoren was aangespannen.

KPMG: schoon schip in accountancysector

Een paar weken nadat een zware commissie politiek Den Haag opriep schoon schip te maken in de accountancysector demonstreert KPMG opnieuw de noodzaak van een harde hand. De zaak draait om de Nederlandse tak van papiergroothandel PaperlinX. Dit in Zutphen gevestigde bedrijf ging in april 2015 failliet. Uit onderzoek dat de curatoren naar de verschillende vennootschappen van PaperlinX liet verrichten, rees het vermoeden dat KPMG mogelijk fouten had gemaakt.

KPMG verschuilt zich achter formele argumenten 

De Amstelveense accountants zetten vijf keer een goedkeurende handtekening onder de jaarrekeningen. Twijfels over de continuïteit van de onderneming werden onvoldoende gecommuniceerd, menen de curatoren. Bij navraag bleef KPMG zich echter verschuilen achter formele argumenten als geheimhoudingsplicht. De rechtbank heeft nu korte metten gemaakt met de weigering van KPMG om aan het onderzoek mee te werken.


Pijnlijk vonnis: KPMG krijgt dwangsom opgelegd

In een pijnlijk vonnis waarin alle argumenten van KPMG zijn verworpen, heeft de accountantskamer KPMG gelast binnen vier weken de controledossiers en alle daarbij horende documenten over te dragen. Om de accountants tot medewerking te dwingen, is er bovendien een dwangsom van vijfduizend euro opgelegd voor elke dag dat KPMG in gebreke blijft, tot een maximum van een ton.

 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland