Actuele informatie over faillissementen en surseances

Veertig procent meer winkels dicht in 2019

Door:
Henk Hanssen
  |  22 januari 2020
Het aantal winkelsluitingen is vorig jaar dramatisch gestegen. In 2019 sloten 2767 winkels hun deur, een stijging van ruim veertig procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt marktonderzoeksbureau Locatus in een net uitgekomen rapport. Op een totaal van negentigduizend winkels is vorig jaar drie procent gesloten.

Trendbreuk in leegstandscijfers

Het sterk gestegen aantal winkelsluitingen leidt tot een trendbreuk in de cijfers over leegstand, aldus Locatus, een onderzoeksbureau uit Woerden dat is gespecialiseerd in data over winkelgebieden. Na de financiële crisis piekte de leegstand begin 2015 naar 7,5 procent. In de daaropvolgende jaren werd een geleidelijke daling ingezet. Vorig jaar stond 6,7 procent van de winkels leeg. Met ingang van 2020 schiet de lijn weer omhoog in de richting van het toppunt: op 1 januari 2020 stond 7,1 procent van de Nederlandse winkelpanden leeg.

Oorzaken leegstand winkels

De stijging wordt voor een deel veroorzaakt door het faillissement van Hudson’s Bay. In december sloot het Canadese concern vijftien warenhuizen met een groot winkeloppervlak. Een andere oorzaak van de leegstand is dat er minder horecazaken zijn geopend. In 2019 werden ongeveer zevenhonderd lege winkelpanden met restaurants, cafés of een andere horecaonderneming gevuld; in 2019 gebeurde dit maar 239 keer. Verder signaleert Locatus dat de ombouw van lege winkelpanden tot woningen of kantoren stagneert: in 2018 kregen tweeduizend winkelpanden een andere bestemming, vorig jaar nog maar duizend.


Grote regionale verschillen leegstand winkels

Regionaal zijn er grote verschillen zichtbaar. De grootste stijging in leegstand vond plaats in de centra van de grootste steden. De binnensteden komen nu uit op het landelijk gemiddelde. In Limburg steeg de leegstand met 1,2 procent naar 11,4 procent, het hoogste percentage van Nederland. Alleen in de provincie Flevoland daalde de leegstand.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland