Actuele informatie over faillissementen en surseances

CBS: aantal faillissementen in oktober nauwelijks veranderd

Door:
Henk Hanssen
  |  13 november 2019
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is de laatste maanden nauwelijks veranderd. Er zijn in oktober vijf bedrijven minder failliet verklaard dan in september, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De trend blijft redelijk vlak.

Onheilspellende economen krijgen geen gelijk

Van failliete boeren en bouwers is nog niets te merken in de statistieken van het CBS. Ook de vooraanstaande economen die gisteren bij de NOS voorspelden dat een recessie onafwendbaar is, krijgen nog geen gelijk van de cijfers. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in oktober in totaal 288 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is vijf minder dan in september.

Handel grootste aantal faillissementen

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 46. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste ondernemingen. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de bedrijfstak vervoer en opslag. In de sector cultuur, sport en recreatie legden de minste bedrijven het loodje, slechts 8.


Dalende trend

Na een piek in mei 2013 is er sinds september 2017 sprake van een dalende trend. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna wisselden perioden met stijgingen en dalingen elkaar af, aldus het CBS.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland