Actuele informatie over faillissementen en surseances

Hoe veilig is de curator?

Door:
Henk Hanssen
  |  13 november 2019
Philippe Schol, de curator die vorige week woensdag werd neergeschoten, is weer uit het ziekenhuis. De schok die de aanslag op zijn leven teweeg heeft gebracht is echter nog lang niet weggeëbd. Ook collega-curatoren blijken regelmatig te worden bedreigd.

‘Het is bepaald geen pretje’

‘Naar omstandigheden gaat het redelijk,’ zegt Philippe Schol na zijn ontslag uit het ziekenhuis tegen RTV Oost. ‘Maar het is bepaald geen pretje, dat moge duidelijk zijn,’ voegt de 43-jarige advocaat eraan toe. Op woensdagochtend 6 november werd Schol in zijn woonplaats, het net over de grens bij Enschede gelegen Duitse stadje Gronau, vanuit een rijdende auto onder vuur genomen. De advocaat liep net een rondje met zijn hond Hektor. De daders wisten te ontkomen in een zilvergrijze VW Polo met een Nederlands kenteken. Schol raakte zwaargewond en werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht.

Schol kende de daders

Volgens het regionale dagblad De Stentor zou Schol tegen een omstander die eerste hulp verleende hebben gezegd dat hij door twee Marokkanen was beschoten en dat hij de daders kende. Een week later weet hij zich niet meer zoveel te herinneren: ‘Op een gegeven moment ben ik weggezakt.’ Hij gaat niet in op vragen over de toedracht van de liquidatiepoging. Schol wil het politieonderzoek niet bemoeilijken. Zowel in Duitsland als Nederland zijn omvangrijke rechercheteams geformeerd die onder meer onderzoek doen naar mogelijke motieven bij personen uit het zakelijke en privéleven van de advocaat.

Curatoren vaak bedreigd

Onder curatoren heeft de aanslag op Schol een schok teweeggebracht. Nog geen zes weken geleden werd Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B., vermoord. Het geweld tegen advocaten heeft daarmee ongekend brute vormen aangenomen. Naar aanleiding van de liquidatiepoging op Schol hebben verschillende curatoren een boekje opengedaan over hun werk. Omdat zij vaak de brenger van slecht nieuws zijn, worden zij regelmatig bedreigd, zo blijkt. Het risico op bedreigingen en geweld zou zijn toegenomen nadat curatoren in 2017 een grotere taak kregen bij het in kaart brengen van faillissementsfraude.


Peiling Insolad: incidenten curatoren extremer 

Uit een recente peiling die Insolad, de vereniging van insolventieadvocaten, onder haar zevenhonderd leden hield, kwam naar voren dat de incidenten extremer worden maar dat er geen sprake is van een toename. Bedreigingen kunnen uit diverse hoeken komen: van de failliete ondernemer, van schuldeisers die terugbetaling eisen en van criminelen die bepaalde activiteiten uit het zicht van de curator willen houden. 

Vermoeden rond sportschool Olympic Gym

Ook Philippe Schol werd al langere tijd ernstig bedreigd en kreeg beveiliging. In sommige media werd een link gelegd met het faillissement van de Hengelose sportschool Olympic Gym. Schol deed als curator onderzoek naar dit faillissement. In zijn faillissementsverslag van augustus 2019 schrijft Schol dat uit de aangetroffen gegevens ‘het sterke vermoeden’ rijst dat de onderneming is gebruikt om met hennepteelt verdiend geld wit te wassen. De advocaat van de voormalige sportschooleigenaar heeft verdachtmakingen van betrokkenheid bij de aanslag op Schol als ‘absurd’ verworpen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland