Actuele informatie over faillissementen en surseances

Koopjedeal definitief failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  10 juli 2019
Aanbiedingenwebsite Koopjedeal uit Lelystad is definitief failliet. Een koper die interesse had om de aanbiedingenwebsite over te nemen is afgehaakt, verklaarde bewindvoerder Victor Kruit dinsdag. Klanten die voor hun bestelling hebben betaald, dreigen nu de dupe te worden van het faillissement.

Uitstel van betaling

Op 1 juli maakte het bedrijf via haar site bekend niet meer aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Een paar dagen later kreeg Koopjedeal uitstel van betaling. Gedurende deze periode is intensief overleg gevoerd met een kandidaat-koper. Onderzocht werd of er onder de crediteuren bereidheid bestond om een akkoord te sluiten. De schuldeisers zouden een deel van hun vordering tegemoet kunnen zien. Klanten die al hadden betaald voor nog niet afgeleverde spullen, zouden in dit scenario hun geld terugkrijgen.

Jonge ondernemers

Gisteren berichtte bewindvoerder Victor Kruit van HVG Law uit Utrecht dat er geen overeenkomst kon worden gesloten. Gedupeerde klanten kunnen nu bij de curator een vordering indienen. De kans dat zij nog iets terug zien van hun betaling is echter klein: de Belastingdienst en andere schuldeisers gaan voor. Koopjedeal werd op 13 november 2012 opgericht door twee jonge ondernemers, Karrar Al-Hasa’i en Ilias Ahayan. ‘Alle mensen in staat stellen om elke dag gemakkelijk de allerleukste producten en deals te scoren tegen enorm lage prijzen,’ zo luidde het mission statement van de site. Startend vanuit hun eigen huis wisten de ondernemers met winacties en kortingen een groot klantenbestand op te bouwen.


Grote brand distributiepartner

In het najaar van 2018 kreeg de reputatie van Koopjedeal een fikse knauw. Het bedrijf steeg plotseling naar een top-5 notering van Klachtenkompas.nl, het klachtenplatform van de Consumentenbond. Een journalist van het tv-programma Radar ging in Lelystad polshoogte nemen en stelde vast dat het bedrijf kampte met de gevolgen van een enorme brand. Op 27 september vorig jaar verwoestte het vuur het negenduizend vierkante meter grote magazijn van verpakkingsbedrijf Montapacking, de fulfilmentpartner van Koopjedeal. Vrijwel de gehele voorraad ging daarbij in vlammen op.

Negatief eigen vermogen van anderhalf miljoen

Het zal niet de enige reden zijn geweest voor de financiële problemen: de jaarrekeningen van Koopjedeal laten over 2017 en 2016 een negatief eigen vermogen zien van bijna anderhalf miljoen euro. De kortlopende schulden komen in beide jaren uit op 3,4 miljoen. De aandelen van Koopjedeal zijn geheel in handen van Kail Business holding. Deze holding kent twee vennootschappen als bestuurders, Saili Beheer bv uit Almere en Rarrak Beheer bv uit Lelystad. Bij de kortingssite werkten enkele tientallen medewerkers. Victor Kruit blijft de mogelijkheden voor een doorstart onderzoeken.

Meer nieuws over dit onderwerp
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland