Actuele informatie over faillissementen en surseances

Discountdrogist Op=op ten onder aan snelle groei

Door:
Henk Hanssen
  |  27 maart 2019
Juist terwijl de lentezon doorbreekt trekt er een gure wind door de winkelstraten. Na de recente faillissementen van Intertoys en CoolCat valt er weer een keten om. Gisteren werd budgetdrogist Op=op Voordeelshop door de rechtbank in Assen failliet verklaard. In de 152 vestigingen van de keten werken 1164 medewerkers, waaronder 318 mensen in voltijd. De winkels blijven voorlopig open.

Eind aan opmars

Met het bankroet komt er een abrupt eind aan de enorme opmars die de budgetdrogisterij de laatste jaren maakte. In 2015 werd in Ede nog een feestje gevierd ter gelegenheid van de opening van de honderdste vestiging. Twee jaar later sloeg de discounter een grote slag met de overname van ruim dertig Blokker-winkels waardoor landelijke dekking in zicht kwam. De groei bleef niet beperkt tot de landsgrenzen: ook in Aruba werden twee filialen geopend.

Opgericht door een vertegenwoordiger

De wortels van Op=op liggen in het Drentse Klazienaveen. Daar werd de drogist in 1997 opgericht door Henk Jonker, een kiene Schwarzkopf-vertegenwoordiger die een business model zag in de doorverkoop van restpartijen van grote A-merken. Jonker wist in de noordelijke provincies een keten van 21 winkels op te zetten, waaronder enkele franchisers. In 2009 verkocht hij de onderneming aan Vincent Alkema, een franchisenemer, en Jan Venema, een leverancier.


Tientallen procenten goedkoper dan concurrenten

Dit duo pakte de zaken nog groter aan. Overal waar mogelijk werden restpartijen drogisterijartikelen, reinigingsproducten, wasmiddelen opgekocht en naar het distributiecentrum in Peize verscheept. Tientallen procenten goedkoper dan bij concurrenten als Etos en Kruidvat belandden de shampoos, vlekkenverwijderaars en nagellakken in de Op=op schappen. Het succes stelde Alkema en Venema in staat bijna elke maand een nieuwe vestiging te openen.

Nationale Prestatie Award 

In 2012 werden de ondernemers onderscheiden met de Nationale Prestatie Award, een prijs die werd uitgereikt door het grote accountantsbureau BDO. ‘We zijn als bedrijf helemaal doorgelicht,’ vertelde Vincent Alkemain bij die gelegenheid tegen de pers. ‘We weten precies op welke onderdelen we nu al goed scoren en op welke onderdelen nog winst valt te boeken.’ Deze week moest het bedrijf bekendmaken dat het allemaal toch te snel is gegaan: ‘De groei heeft veel liquiditeit en aandacht en energie gekost.’ De tien Op=op franchisewinkels in onder meer Emmeloord en Meppel vallen buiten het faillissement.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland