Actuele informatie over faillissementen en surseances

Nederlandse bitcoinfabriek verdacht van oplichting

Door:
Henk Hanssen
  |  10 januari 2018
Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Berry van Mourik, een voormalige autohandelaar die naar eigen zeggen Europa’s eerste bitcoinfabriek voor particulieren begon. Door de enorme koersstijging van de bitcoin zijn bij zijn bedrijf Koinz Trading betalingsachterstanden ontstaan. Reden voor ontevreden klanten om een proces te beginnen en aangifte te doen wegens oplichting.

Mining software

Is het produceren van euro’s, yens, dollars en ponden exclusief voorbehouden aan de respectievelijke centrale banken, een bitcoin kan iedereen maken. Hoe? Met hulp van ‘mining software’. Dit zijn programma’s die allerlei – onder meer voor de instandhouding van het bitcoinnetwerk noodzakelijke – berekeningen uitvoeren en de eigenaar belonen met een paar bitcoins. Vroeger kon je de bitcoins met behulp van je eigen pc delven, tegenwoordig zijn de rekensommen zo complex geworden dat de processor van een privélaptopje er onder zou bezwijken. Wie toch wil ‘minen’ kan daarom uitwijken naar een onderneming die voor jou aan het delven slaat, zoals Koinz Trading.

Tien keer over de kop

Op een bij de A6 geleden industrieterrein in Lelystad vestigde Berry van Mourik een jaar geleden een bedrijf van waaruit hij ‘bitcoin mining’ aanbiedt. Klanten kunnen bij Koinz voor ca. zesduizend euro een ‘mining machine’ kopen, een voor het delven geoptimaliseerde computer. Gemakshalve kunnen ze het apparaat bij hem in de loods laten staan – veilig, koel en deskundig beheerd. Aangewakkerd door de stormachtige ontwikkelingen die de bitcoin in 2017 doormaakte – de koers van de munt ging tien keer over de kop – meldde de ene na de andere klant zich in Lelystad. ‘Ze vertrouwen ons als jong bedrijf blindelings,’ zei Van Mourik in november vorig jaar tegen De Volkskrant. ‘En niks geen gedoe met contant geld of een anonieme inleg. Alles gaat gewoon op naam en wordt via de bank betaald.’


Oplichting

Het is dezelfde krant die vandaag meldt dat het enthousiasme van een aantal Koinz-klanten aanmerkelijk is gedaald, zozeer zelfs dat zij een advocaat – Marco Kalmijn uit Leeuwarden – in de arm hebben genomen om een proces tegen het bitcoinbedrijf voor te bereiden. Zij vrezen dat er sprake is van oplichting: in hun digitale portemonnee zien ze maar weinig terug van de duizelingwekkend snel gestegen waarde van de uiterst populaire cryptomunt. Volgens de advocaat speldt Van Mourik zijn klanten het ene verhaal na het andere op de mouw. Hij heeft een deurwaarder opdracht gegeven beslag te leggen op de computers. Koinz-eigenaar Van Mourik doet de affaire in De Volkskrant af als een storm in een glas water. Hij stelt dat de hoge koers van de bitcoin het uitbetalen juist bemoeilijkt: ‘Als ik te snel uitbetaal, kan ik mijn rekeningen niet meer voldoen.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland