Actuele informatie over faillissementen en surseances

Weg met het negativisme!

Door:
Robert Jan Blom
  |  11 januari 2017
Zelfs zijn vrouw klaagt erover, over de zwartgallige blik waarmee onze columnist Robert Jan Blom doorgaans naar de wereld kijkt. Blom gaat een andere bril opzetten: ‘Schrik niet,’ zegt hij, ‘ik word een positivo!’ Zou het heus? Oordeelt uzelf over de ‘metamorfose’ van een aartspessimist.

Iedereen blij en gelukkig!

Ja, ik weet het, geachte lezer, ik houd me te vaak bezig met ellende, ik ben te negatief gestemd – mijn vrouw klaagt er ook over. Vandaar mijn goede voornemen vanaf dit podium meer blijde boodschappen te gaan verkondigen – en wel per vandaag. Per slot ben ik doorgaans positief gestemd, ja, ik durf mij zelfs een gelukkig mens te noemen. En wat nóg leuker is: ik weet zeker dat iedereen in Nederland deze maand blij en gelukkig is! Want, wat is ons overkomen? Wel, alle Nederlanders hebben een prijs gekregen van onze regering. Vrijwel iedereen moet vanaf januari een tientje per maand méér betalen voor de ziektekostenverzekering maar onze voorzienige bestuurders hebben beloofd dit direct goed te maken. Iedereen krijgt er iets bij. De modale werknemer ontvangt zelfs € 3 méér. Dát noem ik nog eens uitpakken. Zit uw inkomensplaatje anders in elkaar, dan ontvangt u misschien iets meer of minder maar, feit blijft dat dat tientje deels gecompenseerd wordt.

Verlenging hypotheek

Heeft u een hypotheek? De rente mag u toch maar mooi aftrekken van uw belasting. Ook een cadeautje van onze regering. Ik hoop alleen niet dat uw renteperiode op korte termijn afloopt: voor een verlenging betaalt u dan wel een hogere rente. Geen nood, meer dan een eurootje of vijftig per maand bent u er niet aan kwijt. Bezit u ook een auto? Dat is mooi, die bolide geeft aanzien en biedt het gezin veel vrijheid. Maar eh, even denken, hoe zit het ook al weer? Oh ja, ik weet het: de olieprijzen stijgen. Ach, nou niet boos kijken. Als u eens per week de tank vult, betaalt u per maand hooguit tien à vijftien euro meer. Nou, die kleine extra last overleeft u wel – met gemak! Vakbonden en ondernemingsraden maken zich op om u daarbij te helpen. Ze gaan looneisen stellen. Logisch toch? In deze florerende economie hebben we allemaal recht op een beetje extra, nietwaar? En goedgeluimd als ik vandaag ben, durf ik er alles onder te verwedden dat u er straks een paar procent bijkrijgt.


Inflatie

Daarmee hebben we ook dit probleem opgelost. Alleen, als iedereen er een paar procent bijkrijgt, dan gaan uiteraard ook de prijzen stijgen. Een gek fenomeen: inflatie. Het geld wordt wat minder waard. Jammer, maar u heeft toch een hoger inkomen, dus wie maalt erom? Helaas zal ook de belastingdruk dan weer wat omhooggaan maar troost u, het is voor een goed doel. Vanuit Nederland en andere Nordics moeten er weer enkele miljarden naar de Europese Unie worden overgemaakt zodat de noodlijdende Italiaanse banken kunnen worden geholpen. En nu we het toch over het buitenland hebben, nog één puntje. Niet negatief hoor, ik blijf net zo vrolijk als een clown. Op 20 januari treedt Donald Trump aan en hij heeft plechtig beloofd minder spullen uit China over de Amerikaanse landsgrenzen te laten binnenkomen. Kijk eens hoeveel spullen u in huis heeft staan waar ‘Made in China’ op prijkt. Geniet er nog maar van, de import vanuit China en andere lagelonenlanden zal wat duurder worden.

Blijheid leidt tot geluk

Het is echt een heerlijk gevoel om zo positief te kunnen blijven over salarissen, looneisen, hypotheken en Trump-effecten. Het is een wisselwerking: blijheid leidt tot geluk, gelukkig zijn leidt tot blijheid. Ik geniet ervan. U ook? Vertoeven er nog onverbeterlijke pessimisten in uw omgeving die uw montere blik op 2017 zwart inkleuren? Negeer ze, laat die negatievelingen gewoon links liggen. Afgelopen week kwam ook ik er nog een paar tegen. Ze vroegen me waar onze zich zo fier ontwikkelende economie nu toe leiden zal. Ze hadden het idee gekregen dat we er allemaal per saldo op achteruit gaan. Nou, geloof ze maar niet hoor. De economie groeit als kool en daar profiteert iedereen van mee. Iedereen, of eigenlijk niemand? Nou ja, wat maakt het uit, ik blijf positief gestemd!

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland