Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

‘Imtech stuurde voor zestig miljoen aan valse facturen’

Door:
Henk Hanssen
  |  24 augustus 2016
Op de eerste dag van een proces in Hamburg heeft een voormalige Imtech-topman bekend dat hij een klant heeft laten omkopen. Als tegenprestatie kneep deze een oogje toe: Imtech mocht voor circa zestig miljoen euro aan facturen versturen zonder dat de klant controleerde of het gefactureerde werk inderdaad was verricht.

MiezerigDe grootste schandalen beginnen soms op de meest miezerige manier. Bij de ondergang van Imtech verloren 22.000 werknemers hun baan. Het was daarmee het grootste faillissement uit de naoorlogse historie. Groter dan Ogem, groter dan Fokker en RSV. Talloze bouwprojecten, waaronder de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, liepen in het honderd doordat de aannemers plotseling op zoek moesten naar een andere partij die de kabels, liften, roltrappen en klimaatbeheersingssytemen wilde installeren. Al deze misère werd mede veroorzaakt door een mannetje dat op een grauwe decemberdag op de parkeerplaats langs de Autobahn stond. Met een envelop in zijn hand. Inhoud: 150.000 euro. Zijn opdrachtgever: Klaus Betz, topman van Imtech Duitsland. Zijn taak: een leidinggevende van de grote, in aanbouw zijnde Berlijnse luchthaven omkopen.

Tatort

Het is een scène die je verwacht in een oude aflevering van Tatort, Der Alte, Derrick of een andere Krimi. Maar deze ontmoeting vond niet plaats in 1977 maar in 2012. Toen hij zijn vinger achter deze zaak kreeg, kon Frank Winter, de officier van Justitie uit Neuruppin, een lach niet onderdrukken. ‘Niemand gelooft toch dat zoiets gebeurt in onze moderne tijden?’ Gisteren bekenden de hoofdrolspelers dat de situatie zich precies heeft afgespeeld zoals Winter het zich had voorgesteld. Op de eerste procesdag van de zaak die nu bij het Openbaar Ministerie in Hamburg ligt, gaf Klaus Betz toe een van zijn managers tot omkoping te hebben aangezet. Ook de chef van het vliegveld was present. Hij bevestigde langs de snelweg een envelop met inhoud te hebben aangenomen. Maar hij ontkende dat er met hem afspraken waren gemaakt over het kritiekloos laten passeren van Imtechs miljoenenfacturen.

BordeelbezoekFeit is wel dat de opening van het vliegveld diverse malen moest worden uitgesteld vanwege gebreken aan het ventilatiesysteem en allerlei andere installaties die Imtech zou verzorgen. Gesjoemel met jaarrekeningen, malversaties bij een pretpark in Polen, klanten die op bordeelbezoek werden getrakteerd: met het proces tegen de Imtech-managers zullen er nog veel sappige details vrijkomen die dankbaar materiaal bieden aan een scenarioschrijver die een meerjarige Krimi wil samenstellen. Een flink aantal afleveringen zal zich in Nederland afspelen: verwacht wordt dat de Duitse bestuurders ook voor de rechter zullen verklaren dat ze in opdracht van de Nederlandse top handelden. Wordt vervolgd.


Meer faillissement nieuws
Weer houtbewerker in problemen interieurjournaal | dinsdag 23 juli 2024
Nederlandse tak Esprit vraagt faillissement aan Fashion United | dinsdag 23 juli 2024
Lancier failliet interieurjournaal | dinsdag 23 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 22 juli 2024 Van de redactie | maandag 22 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland