Actuele informatie over faillissementen en surseances

Aantal faillissementen stijgt weer, Nederland in top-10

Door:
Henk Hanssen
  |  4 mei 2016
Voor het eerst sinds 2009 zal de faillissemententeller wereldwijd dit jaar weer een toename laten zien, in de VS drie procent, in Azië dertien procent en in Latijns-Amerika zeventien procent. In Nederland daalt het aantal faillissementen met ca. vijf procent, al is ons land wel het best vertegenwoordigd in de top 10 van de grootste West-Europese faillissementen van 2015.

Alarmerend rapport

Boven de rivieren en de populieren van het laagland schijnt de zon maar wie zijn nek over de dijk steekt, ziet in de verte een donker wolkendek hangen. De Franse kredietverzekeraar Euler Hermes, een onderdeel van de Allianz Group, verstoorde deze week de overwegend gunstige voorspellingen van beleidsmakers met een alarmerend rapport. Wereldwijd openbaart zich een negatieve trend, aldus Euler Hermes. Het bedrijf heeft het nodige recht van spreken: vanuit kantoren op vijf continenten steken meer dan 6200 medewerkers hun voelsprieten uit, activiteiten waardoor de directie zich op het Parijs HQ graag de grootste kredietverzekeraar ter aarde noemt.

Mondiale stijging van twee procent

Gemiddeld genomen vallen de cijfers nog wel mee. Euler Hermes voorziet het aantal faillissementen mondiaal stijgen met twee procent in 2016, voor 2017 gaan zij uit van hetzelfde percentage. Inzoomend op de verschillende regio’s schieten de statistieken echter omhoog. Vooral Azië (plus dertien), Latijns-Amerika (plus zeventien) en ook de VS (plus drie) worden getroffen. Oorzaken: de wereldhandel zal met twee procent dalen (nadat deze volgens Euler Hermes vorig jaar al met tien procent slonk), een shake-out in de olie- en gasindustrie als gevolg van de persisterende lage energieprijzen en de afname van de groei in China. De plannenmakers in Peking krijgen het zwaar voor de kiezen. Euler Hermes voorspelt twintig procent meer faillissementen in 2016 en een stijging van vijftien procent voor 2017, een ontwikkeling die alleen wordt overtroffen door Brazilië waar dit jaar een faillissemententoename van 22 procent wordt verwacht.

West-Europa gunstige uitzondering

De enige regio die er op de rood kleurende wereldkaart met fraaie zwarte en groene tinten uitspringt, is West-Europa. In onze omgeving blijven de faillissementen de komende jaren dalen: minus vijf procent in 2016, minus 3 procent in 2017. Euler Hermes tekent daarbij aan dat in elf Europese landen het aantal jaarlijkse faillissementen nog altijd bóven het pre-crisis niveau ligt. Hooguit is enig ‘voorzichtig optimisme’ gepast omdat het bedrijfsleven in toenemende mate last zal krijgen van afnemers uit niet-Europese landen die hun rekeningen niet kunnen betalen. In Nederland zal het aantal faillissementen in 2016 nog dalen met vijf procent. ‘Precies gelijk aan het West-Europese gemiddelde,’ zegt Johan Geerooms, senior risk manager bij Euler Hermes Nederland. ‘Wereldwijd horen we tot de top van daling in faillissementen.’ Opvallende sectoren in Nederland zijn volgens Geeroms de agrarische sector, de maakindustrie en de transportsector. ‘In de agrarische sector zijn de faillissementen in 2015 in Nederland met 22 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Nog beter scoren de maakindustrie en de transportsector met dalingen van respectievelijk 39 en 34 procent.’

West-Europese faillissementen top 10

Niettemin past Nederland de nodige bescheidenheid. In de top 10 van de grootste West-Europese faillissementen van 2015 is de bv Holland wel zeer prominent aanwezig met drie giga-faillissementen. De top 10, inclusief de laatst bekende jaaromzetten, ziet er volgens Euler Hermes als volgt uit:

 1. Ilva S.P.A. (It). Jaaromzet ruim € 6 miljard. Een van de grootste staalbedrijven van Europa. In januari 2015 doofden de hoogovens in Tarente, een stad in het zuiden van de laars.
 2. Royal Imtech N.V. (Ned). Jaaromzet bijna € 4 miljard. Ging in augustus 2015 kopje onder.
 3. Abengoa SA. (Sp). Jaaromzet € 1,1 miljard. Spaanse producent van brandstoffen en zonnecollectoren. Ging in maart 2015 op de fles.
 4. Sahaviriya Steel Industries UK Ltd. (GB). Jaaromzet € 1,08 miljard. Britse tak van Thaise staalgigant. Failliet verklaard in oktober 2015.
 5. Imtech Deutschland Gmbh & Co. (D). Jaaromzet € 905 miljoen.
 6. Macintosh Retail Group N.V. (Ned). Jaaromzet € 871 miljoen. Nederlandse retailketen. Exploiteerde onder meer de schoenenwinkels Dolcis, Invito en Manfield. Failliet verklaard op 30 december 2015.
 7. Imtech UK Ltd. (GB). Jaaromzet € 645 miljoen.
 8. Kaai 12. (Bel). Jaaromzet € 641 miljoen. Vlaamse retailgroep.
 9. V&D Group Holding b.v. (Ned) Jaaromzet € 618 miljoen.
 10. Ludendo. (Fr). Jaaromzet € 507 miljoen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
 • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland