Actuele informatie over faillissementen en surseances

Brabantse glasvezelpionier wankelt

Door:
Henk Hanssen
  |  28 januari 2016
HSLnet, een zelfstandige coöperatie die de Brabantse dorpen Heeze, Sterksel en Leende van glasvezel wilde voorzien, slaagt er maar niet in uit de rode cijfers te komen. Vanavond zal de directie tekst en uitleg geven op een vergadering van obligatiehouders die 1,3 miljoen euro in het project hebben gestopt.

Roze cijfers

Ed Heuts, directeur van HSLnet, houdt de moed erin. Ja, in zijn boekhouding zijn nog geen zwarte cijfers opgedoken maar, ‘de cijfers zijn minder rood dan in 2014,’ zegt hij vandaag in een interview met het Eindhovens Dagblad. Toch vragen sceptische dorpelingen zich af hoe lang de coöperatie nog overeind kan blijven. ABN Amro, de grootste geldschieter, zal zich immers niet gerust laten stellen door spreadsheets vol roze cijfers. Op 12 oktober 2012 tekende de bank een overeenkomst met HSLnet dat een paar weken eerder was opgericht. Statuten, reglementen en een raad van beheer die toezicht moest houden op de exploitatie en de uitvoering: de bank leek een beperkt risico te lopen om het doortimmerde plan met een lening van 4,75 miljoen euro te helpen verwezenlijken.

Glasvezelcowboys

Het optimisme werd ook gevoed doordat HSLnet geen bv-tje was van in Audi Quattro’s over de wegen schietende glasvezelcowboys maar een coöperatie, de organisatievorm waarbij de winst niet door de aandeelhouders wordt afgeroomd maar aan de onderneming ten goede komt. Het bestaansrecht van HSLnet werd geschraagd door een onderzoek uit 2009 waarbij zeventig procent van de inwoners uit de regio, lees de potentiële klanten, zich uitsprak voor het plan om zelf, voor álle huishoudens en bedrijven, een glasvezelnetwerk aan te leggen. Evenals veel andere plattelandsgebieden, kampt de streek onder Eindhoven met het probleem dat commerciële aanbieders als Ziggo, KPN-dochter Reggefiber en Lijbrandt alleen glasvezel in de dorpskernen willen aanleggen. Wie buiten de grens van het 50-km bordje woont, blijft verstoken van een snelle digitale infrastructuur hetgeen, zo blijkt uit diverse onderzoeken, op termijn leidt tot een afnemende leefbaarheid en economische stagnatie. 


Tromgeroffel

Zelf de schop in de grond steken, van meterkast tot meterkast glasvezel aanleggen en vervolgens commerciële partijen toegang geven om via het net hun diensten aan te bieden, dat was het plan waarmee HSLnet met veel tromgeroffel naar buiten trad. Omdat de gemeente Heeze-Leende een duurzame glasvezelverbinding als een maatschappelijke nutsvoorziening beschouwde, stelde zij zich voor 3,8 miljoen euro garant. En, om het coöperatieve idee te versterken, werd er een obligatielening uitgeschreven die een rendement van maar liefst zeven procent garandeerde. Circa 120 beleggers stapten erin waarmee 1,3 miljoen euro werd opgehaald. Medio 2016 zou het netwerk, waarvoor 56 procent van de bewoners en bedrijven zich had ingeschreven, gereed zijn. Voor basisdiensten als internet, tv en telefonie werd de kleine Rotterdamse provider Glashelder aangetrokken. Achteraf gezien een allesbehalve gelukkige keuze: Glashelder ging op 12 februari 2014 failliet. Uit het faillissementsverslag van curator M.J. Thöenes blijkt dat de provider al jaren in de rode cijfers zat. De jaarrekening van  2011 sloot met een verlies van € 177.675, in 2012 werd een verlies van € 465.098 genoteerd, in 2013 € 625.000 en in 2014 € 322.000. De oorzaak van het faillissement ligt volgens de curator bij de technische en operationele problemen die ontstonden tijdens de uitrol van glasvezelaansluitingen in de regio Eindhoven.

Veel klanten gekost

Bewoners en bedrijven die de keuze hadden tussen HSLnet en een andere aanbieder, hielden het voor gezien. ‘Het faillissement van Glashelder heeft ons veel klanten gekost,’ zegt HSLnet-directeur Heuts. Niettemin houdt hij vertrouwen in de goede afloop van zijn van dorpssolidariteit afhankelijke project. Ja, er is veel meer geld nodig en nee, hij weet ook niet waar dat vandaan moet komen. Maar: ‘Rekeningen zijn betaald en HSLnet heeft geen schuldeisers,’ zegt hij in het Eindhovens Dagblad. Feit is dat het voortbestaan van de coöperatie aan een dun draadje hangt. Een poging om met KPN samen te werken sneuvelde onlangs: de telecomgigant gaat investeren in het eigen kopernetwerk dat er al in de grond ligt. Vanavond mag Heuts aan de obligatiehouders uitleggen waar de gegarandeerde uitbetaling van de rente blijft.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland