Actuele informatie over faillissementen en surseances

Europa’s hoogste wolkenkrabber in faillissementsverkoop

Door:
Henk Hanssen
  |  30 december 2015
Heeft u nog wat budget over? Of adviseert uw fiscalist u om voor het eind van het jaar nog een stevige zakelijke uitgave te doen? Toegegeven, het is even een rib uit uw lijf maar dan zet u voor het nieuwe jaar ook meteen hoog in. In ruil voor een kleine negentig miljoen euro kunt u zich eigenaar noemen van de InTempo Toren in Benidorm, de hoogste residentiële wolkenkrabber van Europa die net uit een faillissementsverkoop beschikbaar is gekomen.

Betonnen reus

In de tijd waarin architecten hun eerste schetsen voor de InTempo presenteerden, was de sky letterlijk the limit. Olga Urbana S.L., een bouwbedrijf uit het bij Valencia gelegen expat-dorp L’Alfàs del Pi, zou niets minder dan ‘een banier voor het derde millennium’ gaan neerzetten. Het bovenlijf van de betonnen reus zou in de wolken verdwijnen. Alleen het onderstel zou zichtbaar zijn in de vorm van de twee poten van tweehonderd meter hoog, elk goed voor 47 verdiepingen die in totaal 269 luxueuze appartementen zouden bevatten. In 2005 verstrekte de Caixa Galicia een lening van 92 miljoen euro voor de constructie van deze Twin Towers van de Méditerranée. Maar in plaats van een fier vaandel van de toekomst werd de reus het symbool van een verleden van overspannen verwachtingen, onroerend goed-speculatie en bad banks.

Gesneefde spaarbanken

Met het uitbreken van de financiële crisis in 2008 dreigde InTempo de molensteen te worden die de spaarbank Caixa Galicia een peilloos diep moeras introk. De bank fuseerde in 2010 met de Caixanova tot de Nova Galicia Caixa en werd gedeeltelijk genationaliseerd. Gedurende dit proces viel de lening aan InTempo in handen van Sareb, een ‘bad bank’ die in 2012 door de Spaanse staat was opgezet om de hypothecaire bezittingen van gesneefde spaarbanken te liquideren. Met de overname keerde de rust aan het financiële front even terug maar inmiddels waren er bij de bouw zelf tal van problemen gerezen. Op de bouwtekening ontbrak een liftschacht die inderhaast moest worden aangelegd, bij een ongeluk met een bouwlift vielen dertien gewonden waarvan een aantal er ernstig aan toe waren.


Liquidatieplan

In de jaren die volgden is de wolkenkrabber met horten en stoten afgebouwd. Volgens Sareb is InTempo, geleden aan de Poniente baai, nu voor 94 procent gereed en is ruim een derde van de appartementen verkocht, met name aan vermogende Russen, Noord-Europeanen en Spanjaarden. Olga Urbana zal de constructie van de toren niet meer afronden. Het bedrijf is vorig jaar failliet verklaard. Een paar dagen geleden gaf de rechtbank in Alicante aan Sareb toestemming om zijn liquidatieplan – dat voorziet in de verkoop van InTempo – uit te voeren. Geïnteresseerde partijen hebben vier maanden de tijd om een bod uit te brengen. De bad bank heeft laten weten genoegen te nemen met zeventig procent van de getaxeerde waarde. Interesse?

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland