Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Failliete vastgoedondernemer Groenewoud wilde naar Brazilië vluchten

Door:
Henk Hanssen
  |  7 december 2015
De persoonlijk failliet verklaarde Brabantse vastgoedhandelaar Geoffrey Groenewoud had het helemaal uitgeknobbeld: een paar ton van de bank halen, geld in de achtertuin begraven en naar Brazilië verkassen om vanaf een strand in Rio een lange neus te trekken naar zijn curatoren. Voor het zover kwam, lieten de curatoren hem in gijzeling nemen.

‘Het gaat niet om een paar tientjes’Deze knisperende details staan beschreven in het eerste faillissementsverslag dat de curatoren, Maarten van Ingen van Holla Advoaten en Floris Dix, verbonden aan Turnaround advocaten uit Best, aan het faillissement van Groenewoud wijden. De ondernemer werd op hun verzoek in verzekering gesteld omdat hij weigerde uitsluitsel te geven over een aantal financiële transacties. Groenewoud wordt verdacht van het verdonkeremanen van grote sommen geld. ‘Het gaat niet om een paar tientjes,’ aldus Van Ingen tegen een krant.

Ook persoonlijk failliet

Op 21 oktober 2014 vroeg ABN Amro voor een aantal vennootschappen van Groenewoud faillissement aan. Daarop verklaarde de rechtbank Oost-Brabant Groengoed Projectontwikkeling bv, Edelmark I bv, Edelmark Holding 1 bv en Nachtwacht Vught 1 bv failliet. Een maand later ging bij vier andere bv’s uit de door Groenewoud opgetuigde bedrijvenkerstboom eveneens het licht uit. De ondernemingen waren in heel Nederland actief met een reeks vastgoedprojecten. Omdat Geoffrey Groenewoud, telg van een welgestelde vastgoedfamilie uit Vught, persoonlijk borg stond voor een aantal leningen dreigde hij ook persoonlijk failliet te gaan.

Schuldsanering

In een poging het privé bankroet af te wenden, trachtte hij in aanmerking te komen  voor een schuldsaneringsregeling. Dit verzoek werd echter afgewezen, een besluit waar Groenewoud bij het gerechtshof en de Hoge Raad vergeefs tegen procedeerde. Op 27 oktober 2015 verklaarde de rechtbank in Den Bosch – wederom op verzoek van ABN Amro dat tientallen miljoenen vordert – Groenewoud ook persoonlijk failliet. Veel trek om mee te werken aan de administratieve ontmanteling van zijn imperium  had de ondernemer evenwel niet. In opdracht van zijn curatoren werd hij op 2 november in het huis van bewaring in Grave gevangen gezet omdat hij geen volledige openheid van zaken gaf en bovendien een paar ton zou hebben weggesluisd. Na een paar weken werd hij onder voorwaarden vrijgelaten.

‘Pech gehad’

Het lijkt erop dat de curatoren geen dag langer hadden moeten wachten met de inverzekeringstelling. Uit hun onderzoek is nu gebleken dat Groenewoud een vlucht naar Brazilië voorbereidde. Aan een kennis die naar dit land reisde, zou hij een grote som contant geld hebben meegegeven. In de tuin van de Vughtse villa van Groenewoud zijn voorraden geld opgegraven. Eugène Smit, advocaat van de gevallen  vastgoedtycoon, merkte in het Brabants Dagblad op dat zijn cliënt domweg ‘pech’ heeft gehad: sinds vastgoedtycoon Roger Lips met succes naar Dubai wist uit te wijken, zou Justitie extra alert zijn. Lips zelf is weinig gelukkig met deze vergelijking. Op zijn blog LipsLeaks.org schrijft hij dat hij wél heeft meegewerkt aan het informatieverzoek van zijn curatoren: ‘Geoffrey Groenewoud moet simpelweg vertellen wat hij met dat geld heft gedaan.’

Meer faillissement nieuws
Achterhoeks Verspaningsbedrijf failliet: 6 mensen op straat Gelderlander | vrijdag 23 februari 2024
Nieuwe faillissementen van 22 februari 2024 Van de redactie | donderdag 22 februari 2024
Faillissement Selection Grafische Diensten B.V. printmatters.nl | donderdag 22 februari 2024
Handbalclub Lions failliet verklaard, curator aangesteld 1limburg.nl | donderdag 22 februari 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland