Actuele informatie over faillissementen en surseances

Wat ging er mis met Miss Etam?

Door:
Henk Hanssen
  |  10 april 2015
Miss Etam leek het schoolvoorbeeld van een winkel die zich aan de retailmalaise wist te ontworstelen. De damesmodeketen grossierde in prestigieuze prijzen zoals de ING Retail PublieksPrijs en stippelde tijdig een effectieve online-strategie uit. Toch staat ze nu in het voorportaal van het faillissement: gisteren werd uitstel van betaling aangevraagd. Wat ging er mis?

Klap voor ceo van V&D

Hoewel hij er niet meer aan het roer staat, is de surseance van Miss Etam ook een klap voor de nieuwe ceo van V&D. Voordat hij in maart interim-topman Don Roach opvolgde bij het warenhuis, gaf John van der Ent drie jaar lang leiding aan de Etam Groep. Met een flinke dosis moed en visie leek de bestuursvoorzitter de zelfstandige keten – bestaande uit 140 Miss Etam- en 60 Promiss-vestigingen - met succes door de crisisjaren te loodsen. Geen voeling met de laatste modetrends? Van der Ent verfijnde de logistieke processen zodat het assortiment zonodig elke zes weken kon worden vernieuwd. Te lang gegokt op bricks in plaats van clicks? De topman zette juist zwaar in op e-tail. Hij smeedde een samenwerking met Wehkamp.nl en introduceerde een vernuftige online matenwijzer waarmee klanten vanuit hun luie stoel passende kleding konden bestellen. Volgens marktonderzoeksbureau GfK was Miss Etam de snelst groeiende e-tailer van Nederland. Halverwege 2014 genereerde de onderneming twintig procent van de omzet uit online verkoop. ‘En de rek is er nog lang niet uit,’ zei Van der Ent in een interview.

Overladen met prijzen

De CEO had er bijkans een dagtaak aan om de prijzen waarmee zijn bedrijf werd overladen in ontvangst te nemen. Telkens weer werd Miss Etam tot  koningin van het bal gekroond: ze werd vijf keer op rij verkozen tot beste damesmodeketen van Nederland, won vier keer de ING Retail Publieksprijs, drie keer de GfK Fashion Award en liet zich ook lauweren tot ’s lands meest klantvriendelijke bedrijf. Dankzij de door Van der Ent ingezette reorganisatie naar een omnichannel-bedrijf dat de klant zowel offline als online optimaal moest bedienen, leken ook de rode cijfers eindelijk uit de boekhouding te  verdwijnen. In 2012 en 2013 leed de groep nog een paar miljoen verlies maar voor het boekjaar 2014-2015 werd een positief resultaat verwacht. ‘Daar moeten we nog hard voor knokken,’ zei Van der Ent maar, voegde hij eraan toe: ‘Ik heb van de aandeelhouders de tijd gekregen om deze beweging te maken.’


Niet langer interen op reserves

Aan Frits van Peski, de financiële bestuurder van de Etam Groep die sinds Van der Ents vertrek ook als interim-ceo functioneert, is die tijd niet meer gegund. De aandeelhouders, lees de textielfamilie Korijn die het negentig jaar oude concern geheel in eigendom heeft, willen niet langer de verliezen compenseren. Volgens Quote is het vermogen van de familie sinds 2009 gedaald van 310 miljoen naar 260 miljoen euro: door de Etam-verliezen heeft zij een ‘behoorlijke scheur in de ribbroek’ opgelopen. Tripos Beheer, de in Berkel en Rodenrijs gevestigde houdstermaatschappij van de familie, zou volgens het blad nog 174 miljoen aan vastgoedbeleggingen op de balans hebben staan maar van verder interen op de reserves kan geen sprake zijn, zo lijkt de redenering. Het geloof dat Miss Etam zich dankzij haar revolutionaire veranderingen in het lastige middensegment staande weet te houden, is weggeëbt. Voor de ongeveer tweeduizend medewerkers van de groep breekt een uiterst onzekere tijd aan. De gisteren door de Haagse rechtbank benoemde bewindvoerders, Martijn Vermeeren van Buren Advocaten uit Den Haag en Pierre van Voorst van HSK Advocaten uit Zoetermeer, zijn direct in gesprek gegaan met overnamekandidaten. Vooralsnog geldt een afkoelingsperiode waarin leveranciers hun goederen niet terug kunnen halen en de winkels gewoon open blijven.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland