Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Jean-Pierre Bienfait (ex-Estro) verdient tóch een bonus

Door:
Henk Hanssen
  |  25 september 2014
Hij werd door het slijk gehaald nadat uitlekte dat hij zichzelf een extraatje van € 60.000 liet toeschuiven terwijl zijn bedrijf failliet ging. Toch verdient Jean-Pierre Bienfait, gewezen bestuursvoorzitter van kinderopvangbedrijf Estro, meer dan een ferme schouderklop.

Kamikazemaatregelen

Plotsklaps duizend personeelsleden ontslaan, schuldeisers het bos insturen, negentig filialen sluiten en jezelf met tienduizenden euro’s bonus belonen? Jean-Pierre Bienfait, directievoorzitter van kinderopvangbedrijf Estro, overspeelde er zijn hand mee. Als gevolg van alle ontstane commotie zag hij zich afgelopen maandag genoodzaakt terug te treden. Graaien in de zwaar gesubsidieerde  kinderopvangkassa wordt nu eenmaal niet gepruimd. Niettemin verdient de ex-CEO wel een pluim. Zijn kamikazemaatregelen sorteren namelijk een steeds breder neveneffect: het zijn wellicht niet de resultaten waar Bienfait op heeft gemikt, maar toch.

Bankroet voor de bühne

In juli lieten Bienfait en zijn kompaan, financieel directeur Kris Geysels, Estro failliet gaan. Het concern, op dat moment het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, start direct door onder de naam Smallsteps. In de periode die volgt weten de media – het FD, de Volkskrant en NRCQ voorop – de deal draad voor draad te ontrafelen. Geleidelijk ontstaat het beeld van een bühnebankroet, een voor de buitenwereld listig in scène gezet faillissement: om een coöperatieve rechter te vinden, is de officiële vestigingsplaats op het laatste moment gewijzigd, een kandidaat-koper die een veel hogere prijs wilde bieden is genegeerd, de aandeelhouders van beide bedrijven blijken dezelfde.

Boemerang in het gezichtAanvankelijk lijkt Bienfait goed weg te komen met zijn vestzak-broekzak overname maar als de vakantiemaanden voorbij zijn, krijgt hij de boemerang alsnog vol in het gezicht. Half augustus laat vakbond Abvakabo weten Smallsteps te dagvaarden, een paar weken later leiden Bienfaits bonussen tot Kamervragen en gisteren kondigde minister Asscher aan onderzoek te laten verrichten naar de positie van werknemers bij faillissementen. Asscher deed zijn belofte tijdens het algemeen overleg van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over kinderopvang. Naar aanleiding van het Estro-debacle, waarbij ruim een derde van de 2600 banen verloren ging, wil de bewindsman laten nagaan of personeelsleden voldoende arbeidsrechtelijke bescherming genieten in geval van een bankroet. 

Bienfait kan met trots terug kijken

Met andere woorden: het zou zomaar kunnen dat Bienfait tegen kersttijd alsnog alle reden heeft om trots op te zijn om zijn in het geniep bekokstoofde deal. Als Abvakabo het proces wint, krijgen de duizend ontslagen medewerkers hun werk terug en mogelijk leidt het onderzoek van Asscher tot een algehele verbetering van de rechtspositie van werknemers in geval hun bedrijf ten onder gaat. En als slagroom op de taart zou de Kamer ook kunnen besluiten de bonussen voor kinderopvangdirecteuren te matigen of geheel aan banden te leggen: de rechtmatigheid van de door de bestuursvoorzitter  opgestreken bijvangst is inmiddels ook onderwerp van onderzoek. Kortom, Bienfait heeft alle reden om straks bij de boom gloeiend van trots het jaar te overpeinzen. Een kerstgratificatie met een grotere maatschappelijke betekenis is nauwelijks denkbaar.

Meer faillissement nieuws
Failliet per provincie week 28 - 2024 Van de redactie | maandag 15 juli 2024
Aantal faillissementen in Limburg stijgt verder l1nieuws | zaterdag 13 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 12 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 12 juli 2024
Nederlandse Carver vraagt faillissement aan Autoweek | vrijdag 12 juli 2024
Otak alias Cozy-Homes winkel failliet interieurjournaal | vrijdag 12 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 11 juli 2024 Van de redactie | donderdag 11 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland