Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Spectaculaire daling aantal faillissementen eerste helft 2014 - Meer webwinkels bankroet

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  7 juli 2014
Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2014 met bijna een kwart gedaald. In de maand juni was er zelfs sprake van een daling met 40 procent. Dat heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekendgemaakt.

In totaal gingen er in de periode januari tot en met juni 5244 bedrijven en instellingen op de fles tegen 6868 in de overeenkomstige periode vorig jaar. In juni legden 656 bedrijven het loodje. Dat is het laagste aantal in een maand in de afgelopen vier jaar.

Het aantrekken van de economie en het toegenomen consumentenvertrouwen lijken de belangrijkste oorzaken van de daling van het aantal faillissementen. Daarnaast profiteerden veel sectoren van het zachte weer.

Ten opzichte van de jaren voor de crisis zitten de cijfers nog steeds aan de hoge kant. In de eerste zes maanden van 2008, het jaar waarin de economische malaise begon, gingen slechts 3165 bedrijven en instellingen bankroet.

Opportunisme

In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal faillissementen in veruit de meeste branches. Een opvallende uitzondering was de detailhandel via internet. Terwijl het aantal faillissementen in de gehele detailhandel met 16 procent daalde, gingen er 17 procent meer webwinkels onderuit.

Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit, staat daar niet van te kijken. ‘Veel mensen beginnen een webwinkel met een flinke dosis opportunisme. Zo van: wat kinderkleding of sieraden, dat kan ik er in de avonduren wel even bij doen. Die gaan binnen twee jaar op de fles. Een succesvolle webwinkel beginnen en runnen vraagt tijd, geld en energie, anders red je het niet.’

Bouw veert op

Het aantal faillissementen daalde in de eerste zes maanden van 2014 het sterkst in de bouw. Daar sloten slechts 574 bedrijven hun deuren; ruim 40 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Een uitschieter binnen deze branche waren de projectontwikkelaars met een daling van 60 procent.

De horeca, in het eerste maanden van 2014 nog een negatieve uitzondering, herstelde zicht goed in het tweede kwartaal. Alleen het aantal cafés dat failleerde, bleef hoog.

Op provinciaal niveau daalde het aantal faillissementen het meest in Zeeland.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 30 november 2023 Van de redactie | donderdag 30 november 2023
Fur-Textiles Nederland BV failliet verklaard wonen360 | donderdag 30 november 2023
Nieuwe faillissementen van 29 november 2023 Van de redactie | woensdag 29 november 2023
Forum voor Democratie bv technisch failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023
In 2023 gingen al 25 zonne-energiebedrijven failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland